2011 heeft een zware tol aan mensenlevens gekost op de wegen in de Kempen. De E313 deed tussen Grobbendonk en Olen zijn naam als 'dodenroute' alle eer aan. Signalisatieborden of niet... Maar ook op de gewest- en gemeentewegen vielen er heel wat doden.

Hieronder vind je een greep uit de lijst met ongevallen.

Een 51-jarige supporter uit Sint-Truiden steekt voor de wedstrijd VC Westerlo-Sint-Truiden de baan over en komt onder een auto terecht. De man is op slag dood. De wedstrijd start met een minuut stilte.

Een wagen met daarin 4 broeders Kapucijnen uit Herentals slipt in Brugge op een nat wegdek. Een broeder moet met een hersenschudding in het ziekenhuis blijven. De redders van de hulpdiensten komen allemaal in de hemel.

Bij een zwaar ongeval op de Aarschotseweg in Herselt verliest een bestuurder een arm. Bij een ongeval in de Tuindijk in Schriek sterft een motorrijder uit Zemst. Bij een ongeval op de Liersesteenweg in Heist-op-den-Berg vallen 2 zwaargewonden. Op de E313 ter hoogte van Herentals-Industrie geraakt bij een ongeval een Nederlander zwaargewond.

Op de Pulsebaan in Lille rijdt een man met zijn wagen tegen een paal. Hij overleeft de klap niet. Op een morgen vinden automobilisten op de Ring in Herentals brokstukken van een moto. Ze vinden ook de motorrijder die zwaargewond is. De man uit Olen overlijdt later in het ziekenhuis.

Bij een arbeidsongeval bij Ravago Plastics in Arendonk krijgt een arbeider een blok rubber van 100 kg op zijn lichaam. Hij overleeft niet.

Bij een dodelijk ongeval op de Bouwelsesteenweg in Herenthout rijdt een motorfietser een jogster aan. Hij valt en wordt op de baan overreden. Een 30-jarige motorrijder uit Meerhout sterft bij een ongeval in Ham.

Bij een ongeval in Westerlo sterft de 20-jarige Stefanie Caers uit Herentals. De begrafenis in de Sint-Waldetrudiskerk groeit uit tot een emotionele gebeurtenis.

Bij een ongeval op de E313 ter hoogte van Herentals-Industrie vallen er 2 zwaargewonden. Even verder in Grobbendonk sterft een Hongaarse chauffeur in de file.

Bij de firma IRIS in Geel komt een chauffeur om het leven wanneer bij het lossen van een lading balken een balk op zijn lichaam komt. Een 39-jarige Olenaar overleeft de klap niet. Op de Turnhoutsebaan in Baarle sterft een chauffeur na een klap met zijn wagen tegen een boom. In Balen sterft een 26-jarige chauffeur.

Het blijven zwarte dagen op de E313 wanneer een 23-jarig meisje uit Westerlo in een file overreden wordt. In Grobbendonk sterft op diezelfde E313 een 21-jarige chauffeur.

Een 44-jarige Herenthoutenaar sterft bij een ongeval in de Langstraat in Herenthout. Op de Lierseweg in Bouwel sterft een jongeman uit Nijlen in een ongeval.

In Rijkevorstel sterft een 9-jarige wanneer hij met zijn fiets onder een auto terecht komt. In Geel rijden 2 wagens op elkaar in: 1 Gelenaar sterft. Ook op de Kesselsesteenweg in Berlaar rijden 2 wagens op mekaar in: opnieuw 1 dode.

In Rijkevorsel sterft een bejaarde fietser in het verkeer. Op de ring in Lier valt 1 dode bij een ongeval.

Walter Meeuws wordt zwaargewond bij een ongeval in Egypte.

In Grobbendonk botsen 2 wagens net voor de pas geopende brug over het Albertkanaal. Net als bij een ongeval op de Turnhoutsebaan in Gierle valt daarbij een zwaargewonde. Op de Mechelbaan in Putte steken een bejaarde en haar begeleidster de baan over. Ze komen onder een truck terecht. 1 bejaarde laat het leven. In de Oevelse Dreef in Westerlo valt 1 zwaargewonde nadat bij een botsing een wagen tegen een boom geslingerd wordt.

In de Hoogveldstraat in Lier rijdt een wagen in de gracht: 1 dode. Een 46-jarige vrouw uit Wiekevorst sterft bij een zware aanrijding in de Heibergstraat in Itegem. Bij een ongeval in Turnhout rijdt een man 2 meisjes dood en pleegt vluchtmisdrijf. Hij wordt opgepakt in Nederland.

Een 53-jarige bestuurder wordt onwel in zijn wagen op de E313 in Herentals. Hij rijdt achteraan in op een vrachtwagen. Hulp kan niet meer baten. Bij het oversteken van een baan in het centrum van Hoogstraten komt een 9-jarig meisje om het leven.

Besluiten doen we toch met een positieve noot. Eind oktober krijgt een 23-jarige bestuurder uit Noorderwijk een zwaar ongeval ter hoogte van de brug van Hezewijk over de E313.De jongeman vliegt met zijn wagen naast de reling, komt op de lager gelegen E313 terecht, gaat een paar keren over de kop en komt aan de overkant van de E313 in de berm terecht. De jongeman geraakt slechts lichtgewond. En ook de schade aan andere voertuigen valt mee.

Helaas had in 2011 niet iedereen zoveel geluk.